eEmbalaža
		
			V podjetjih se že srečujete s številnimi podatki o embalaži, ki lahko služijo tudi
			kot kazalniki ravnanja z embalažo in odpadno embalažo. Podjetja zmanjšujejo količine
			uporabljene embalaže, saj je to neposredno povezano s stroški ravnanja z embalažo
			in odpadno embalažo, vendar se le redko pohvalijo za koliko so zmanjšali količine
			uporabljene embalaže.
		
		
			Podatki dobijo posebno dodano vrednost, ko jih lahko primerjamo glede na neko osnovno
			izhodišče, v primeru embalaže je to gotovo glede na osnovno enoto embaliranega blaga.
			Spremljanje kazalnikov na posamezno enoto embaliranega blaga lahko nato primerjate
			še po letih, materialih itd in jih vključite v širše strategije snovne učinkovitosti
			podjetja, sisteme ravnanja z okoljem ali sisteme zagotavljanja kakovosti za načrtovanje
			izboljšav, kar je tudi osnovno izhodišče v podporo okoljske zasnove embalaže.
		
		
			V eEmbalaži smo pripravili enostavni preračun kazalnikov:
			
				- snovne učinkovitost uporabljenih embalažnih materialov oziroma deleža embalaže
					na izdelek v % in
- zapolnjenost razpoložljive prostornine oziroma zapolnjenost embalaže v % za embalažni
					sistem, ki je sestavljen iz primarne, sekundarne in terciarna embalaže. 
			Z vnosom podatkov za proizvod in njegov embalažni sistem boste v zavihkih Izdelek
			1, 2..., 10 lahko pripravili izračun obeh kazalnikov za sistem kot celoto, kot tudi
			za posamezno komponento sistema (primarno, sekundarno, terciarno) za skupno deset
			proizvodnih enot.
		
		
			Na osnovi vnosa podatkov in preračuna, se vam bo izpisala tabela primerjave različnih
			embalažnih sistemov in grafa, ki prikazuje primerjavo zapolnjenosti embalaže v %
			in delež embalaže na izdelek v %.
		
		
			V posamezen zavihek Izdelek 1, 2..., 10 vpišite naziv izdelka s prostornino ali
			maso osnovne primarne embalažne enote proizvoda, na primer "Pijača 0,5 l pločevinka".
		
		
			Za preračun pripravite še podatke o
			
				- masi izdelka v g; za naš primer pijače v 0,5 l pločevinki "500"
- prostornini izdelka v cm3; za naš primer pijače v 0,5 l pločevinki "500"
- razpoložljivi prostornini v primarni embalaži v cm3, ki je seveda večja od prostornine
					embaliranega proizvoda; za naš primer pijače v 0,5 l pločevinki"520" 
- razpoložljivi prostornini v sekundarni embalaži cm3 , za naš primer pijače v 0,5
					l pločevinki"18292,17" 
- razpoložljivi prostornini v terciarni embalaži cm3, za naš primer pijače v 0,5
					l pločevinki"1286400" 
			Sledi tabela embalažnih materialov, kamor boste vpisali maso sestavnih delov (ne
			pozabite upoštevati nalepke, pokrovčke, ovojne folije...) primarne, sekundarne in
			terciarne embalaže v gramih. Seštevek mase materialov za primarno, sekundarno in
			terciarno embalažo boste dobili po vnosu z dodatnim klikom na gumb shrani. Podatek
			za stekleno embalažo ali drugo embalažo, ki ni posebej omenjena vnašajte pod "ostalo".
		
		
			Za naš primer pijače v 0,5 l pločevinki:
			
				- primarna embalaža je sestavljena iz pločevinke, ki tehta 18 g;
- sekundarna embalaža je sestavljena iz papirja in plastike, ki tehtata (200 g +
					50 g) oziroma 250 g;
- terciarna embalaže je sestavljena iz plastike in lesa, ki tehtata (500 g + 24500
					g) oziroma 25 000 g.
			Za dokončni preračun morate vnesti še:
			
				- P/S ki je število primarnih embalažnih enot v sekundarni embalaži; za naš primer
					pijače v pločevinki "24" in
- S/T ki je število sekundarnih embalažnih enot v terciarni embalaži; "63"
			Za naš primer pijače v 0,5 l pločevinki
		
		
			Rezultati našega preračuna za pijačo v 0,5 l pločevinki kažejo, da je:
			
				- delež primarne embalaže na izdelek: 3,6 %
- delež sekundarne embalaže na izdelek: 2,1 %
- delež terciarne embalaže na izdelek: 3,3 %
- delež celotne embalaže na izdelek: 9 %
- zapolnjenost primarne embalaže: 96 %
- zapolnjenost sekundarne embalaže: 68 %
- zapolnjenost terciarne embalaže: 90 %
- zapolnjenost embalažnega sistema: 59 %
			Še nekaj splošnih informacij:
			
				Med embalažo se uvrščajo vsi izdelki, iz katerega koli materiala, namenjeni temu,
				da blago ne glede na to, ali gre za surovine ali izdelke, obdajajo ali držijo skupaj
				zaradi hranjenja ali varovanja, rokovanja z njim, njegove dostave ali predstavitve
				na poti od embalerja do končnega uporabnika. Nevračljivi izdelki, ki se uporabljajo
				za enak namen so tudi embalaža.
			
		
		
			Embalažni sistem je sestavljen iz primarne, sekundarne in terciarne embalaže.
			Poznamo:
			
				- prodajno ali primarno embalažo, ki predstavlja prodajno enoto, ki je namenjena
					končnemu uporabniku ali potrošniku na prodajnem mestu; 
- skupinsko ali sekundarno embalažo, ki združuje določeno število prodajnih
					enot in je lahko namenjena končnemu uporabniku ali potrošniku na prodajnem mestu
					ali služi ponovnemu polnjenju polic na prodajnem mestu. Odstranitev skupinske embalaže
					ne vpliva na lastnosti proizvoda; 
- transportno ali terciarno embalažo ki omogoča rokovanje in transport večjega
					števila prodajnih enot ali skupin prodajnih enot z namenom preprečevanja poškodb
					pri fizičnem rokovanju proizvodov in njihovem transportu. Cestni, ladijski ali zračni
					kontejnerji se ne štejejo med transportno embalažo. 
			Različne vrste embalaže se dopolnjujejo in sestavljajo sistem, ki ga je treba za
			prepoznavanje najboljših rešitev obravnavati celovito. Na primer: Zahteve glede
			trdnosti je možno zagotoviti z različnimi kombinacijami prodajne, skupinske in transportne
			embalaže, s kombinacijami trdnejših zunanjih ovojev in mehkejših prodajnih enot
			ali trdnejših prodajnih in mehkejših zunanjih ovojev.
		
		
			Pri pripravi preračuna kazalnikov smo uporabili koristne informacije objavljene
			na spletni strani: http://www.opti-pack.org